| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
Sezgin Ege Üye

|
Tarih: Cum Tem 13, 2007 12:09 pm Mesaj konusu: Zaman soyut mu, somut mu? |
|
|
Arkadaşlar zaman iki hareket arasındaki süre olarak tanımlar.Soyut veya somut olarak birşey söylenmemektedir.Peki zaman soyut bir kavram mıdır?Yoksa zaman elle tutulur gözle görülür somut bir kavram mıdır?
En son Sezgin Ege tarafından Pts Tem 16, 2007 11:38 am tarihinde değiştirildi, toplam 3 kere değiştirildi |
|
| Başa dön |
|
Hilal Yıldız Üye

|
Tarih: Pzr Tem 15, 2007 2:09 pm Mesaj konusu: |
|
|
| zaman somut aynı zamanda soyut bir kavramdır.nesnelerde zamanla eskime yıpranma aşınma gibi durumlar için zaman olgusunun etkisinden bahsedilebilir aynı şey kendi yapısına göre canlılar içinde geçerli.soyuttur.bazı durumlara göre geçen zamanlar kişiye uzun yada kısa gelebilir. |
|
| Başa dön |
|
Anil Arman Aktif Üye

|
Tarih: Çrş Ağu 08, 2007 8:03 am Mesaj konusu: Re: Zaman soyut mu, somut mu? |
|
|
| Sezgin Ege yazmış: | | zaman elle tutulur gözle görülür somut bir kavram mıdır? |
Dediğin gibi zaman beş duyu organımızla algıayabildiğimiz bir olgu olsaydı somut olurdu. |
|
| Başa dön |
|
Numan Boz Yeni Üye

|
Tarih: Çrş Ağu 08, 2007 9:38 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Zamanın somut yada somut olmasının hiçbir önemi yok.Zaten soyut yada somut sınıfına sokmak soyutluğu yada somutluğu neye göre tanımlamanıza bağlıdır.Zaman kavramı insanın ürettiği tanımlardan herhangi birine uyabilir.Eğer bu tanım bilimsel(nedensel ve bilimsel amacı olan) bir tanım ise değerlidir.Soyutluk yada somutluk tanımları bilimsel bir amaç taşımamaktadır. |
|
| Başa dön |
|
Sezgin Ege Üye

|
Tarih: Pzr Eyl 09, 2007 12:10 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Numan Boz yazmış: | | Zamanın somut yada somut olmasının hiçbir önemi yok.Zaten soyut yada somut sınıfına sokmak soyutluğu yada somutluğu neye göre tanımlamanıza bağlıdır.Zaman kavramı insanın ürettiği tanımlardan herhangi birine uyabilir.Eğer bu tanım bilimsel(nedensel ve bilimsel amacı olan) bir tanım ise değerlidir.Soyutluk yada somutluk tanımları bilimsel bir amaç taşımamaktadır. |
Aslında somut ya da soyut olmasının çok önemi var. Mesela soyut birşeyi değiştiremezsin çünkü elle tutulur gözle görülür değildir fakat eğer somutsa değiştirebilirsin. Bu nedenle soyutluk ve somutluk tanımları bilimsel bir amaç taşımaktadır. |
|
| Başa dön |
|
Tevfik Uyar Site Yöneticisi

|
Tarih: Pzr Eyl 09, 2007 12:18 pm Mesaj konusu: Re: Zaman soyut mu, somut mu? |
|
|
| Anıl Arman yazmış: | | Sezgin Ege yazmış: | | zaman elle tutulur gözle görülür somut bir kavram mıdır? |
Dediğin gibi zaman beş duyu organımızla algıayabildiğimiz bir olgu olsaydı somut olurdu. |
Zamanı beş duyu organımızla dolaylı şekilde algılarız.
Bir bakmışız güneş batmış,
Ya da koşan bir adam; 1 saniye öncek konumun göre konum değiştirmştir.
Havada uçan bir sinek, az önceki yerinde değildir.
Coşkunca akan bir su ses çıkarmaktadır ve ses kesilirse durduğunu zan'ederiz.
Aslında zamanı; 5 duyu organımızla algılarız...
Fakat somut nedir?
Soyut nedir? Bu da tartışılır. |
|
| Başa dön |
|
Mehmet Kara Üye

|
Tarih: Pts Eyl 10, 2007 11:46 am Mesaj konusu: zaman? |
|
|
zaman sadece bir yanılsamadır  |
|
| Başa dön |
|
Sezgin Ege Üye

|
Tarih: Cmt Eyl 15, 2007 2:32 pm Mesaj konusu: Re: zaman? |
|
|
| Mehmet Kara yazmış: | zaman sadece bir yanılsamadır  |
Ne demek istediğinizi anlayamadım. Daha fazla açıklarsanız sevinirim. |
|
| Başa dön |
|
Tevfik Uyar Site Yöneticisi

|
Tarih: Pzr Eyl 16, 2007 8:36 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Berker Atagün yazmış: | | Ben bu cümleyi daha öncede bu forumda kullanmıştım ama yine yazmakta bir sakınca yoktur heralde.Zaman dediğimiz şey maddenin değişimsüreci boyunca insan zihninde bıraktığı piskolojik etki sonucu oluşur.Yani bence soyut bir kavramdır. |
Söylediğinizle söylediğim şey aynı. Fakat bunu illa ki "yanılsama" olarak adlandırmayı doğru bulmuyorum. Zaman zaten emsali ve benzeri olmayan bir kavram. İlla ki belli bir algıyla adlandırmak zorunda değiliz. Benzersiz bir şey.
Soyut ve somut olarak adlandırma çabasına da karşıyım. Bu söylediğinizi anlatmaya çalışan örnekleri yukarıda kullandım. Çünkü "5 duyu organımızla algıladığımız şeyler somuttur" gibi bir tez ortaya atıldı. Bu teze göre zaman somut bir hal alıyordu. Oysaki öyle değil.
Tam da dediğiniz gibi biz 5 duyu organımızla çevremizi algılıyoruz. Çevremizdeki her şey zamanla değişiyor. Bu da bize zamanın geçtiğini açıklıyor. Soyut ya da somut mu? Hayır. Çünkü hiçbir şeyden ayıramıyoruz, hiçbir şeyden yalıtamıyoruz; ayrıca elimize alıp inceleyemiyoruz.
Ne somut, ne de soyut...
Zaman yaşam algımızın zarfıdır. Başlı başına bir kavramdır. Sınıflandırmak çok da gerekli değil. Zaten mümkün değil. Bir karşıtı ya da benzeri yok. |
|
| Başa dön |
|
Mehmet Kara Üye

|
Tarih: Pts Eyl 17, 2007 9:55 am Mesaj konusu: zaman bir yanılsamadır |
|
|
| ben bunu birçok kitapta einstein ın sözü olarak okumuştum. bu sözü anlamak için bu sözün anlamını detaylı düşünmeyin ona uzaktan bakın çünkü bir şeye ne kadar çok yaklaşırsanız o şey hakkında o kadar az şey bilirsiniz.! yani fazla bir açıklamaya bence gerek yok zaman bir yanılsamadır bir serab gibi aslında zamanı biz varettik bizim düşüncelerimiz var etti. bunun, kuantumu doğuran felsefenin bir sonucudur diyebilirim. kuantumu anlamak için ise neils bohr un dediği gibi kuantumu anlamanız için kuantumdan korkmanız gerekirilkesi geçerlidir. ben fizik bölümünde okumuyorum. bu bildiklerimi ise kendime has öğrenme yöntemlerimle öğrendim yani önce hikaye! kuantumla ilgili hiç bir formülü bilmem ama kuantumun nedenlerini ve niçinlerini ve nasıllarını okudum kauntumun öyküsünü biliyorum. ben bu yöntemi herkese tavsiye ediyorum bir şeyi öğrenmeden o şeyin hikayesini bilin. o şeyi bulan insanın bulunduğu ruh halinden düşünce haline düşünce halinden maddi durumuna kadar her şeyi okuyun ama öğrenmek istediğiniz şeye çok yaklaşmayın çünkü bir şeye ne kadar çok yaklaşırsanız o şey hakkında o kadar az şey bilirsiniz. bu ifade belirsizlik ilkesinin ilk taşıdır. yani zamanı anlamak için ona yani zamana çok odaklanmayın uzaktan bakın ve zamanın bir yanılsama olduğunu aslında sadece bizim kafamızdaki bir düşünceden ibaret olduğunu görebilirsiniz. bu yazdıklarımda sözlerimi ispat etmeye çalışmıyorum. çünkü bazı bilgilerin kitaplarda yada okullarda asla öğretilemeyeceğine inanırım. bu bilgi sırdır. sırla ilgili tek bir şey diyebilirim. bu diyeceğim şeyse graham bell in sözüdür. size sırrı söyleyemem sadece var olduğunu biliyorum. |
|
| Başa dön |
|
|