Işığa duyarlı çipler ile sperm hareketlerini yakaladılar
Işığa duyarlı çiplerden alınan sonuçlar sperm hareketleri için düşünülen spiral yüzme desenin ilk kanıtlarını oluşturuyor. İnsan spermi, spiral bir dans motifi ile hareket ettiği daha önce iki boyutlu veriler ile belirlenmişti.
17 eylül 2012’de Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan çalışmada ilk kez yüksek ölçek ve çözünürlükte 1.500 spermin hareketleri tanımlandı. İnsan spermi daha önce hiç bu kadar ayrıntılı gözlemlenmemişti. Baş kısmı 3-4 mikro metreden oluşan spermleri gözlemleyebilmek oldukça zordu. Bu teknik ile sperm hücreleri 100 mikro saniyede bir büyütülüyor ve hareket sürecine odaklanılabiliniyor. Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles(UCLA) ‘de çalışmanın baş yürütücüsü olan Prof. Aydoğan Özcan, amaçlarının geleneksel optiğin sınırlarını aşan bir yeniliğe ulaşmak olduğunu belirtirken bu gelişmenin ilk kez tamamıyla gizemli olan bir hareketinde gözlenmesini sağladığını da belirtiyor.
Araştırma ekibi sperm hareketlerini geleneksel mikroskop lensleri ile gözlemek yerine, ışığa duyarlı çipler ile 4-6 milimetre bir alanda ölçümler yaptılar. Bu çalışmada kırmızı ve mavi olmak üzere iki çeşit LED ışın kullanıldı. Kırmızı LED ile sperm başının yatay hareketlerinin oluşturduğu gölgeler mavi LED ile de sperm hücrelerinin dikey hareketlerinin gölgeleri alındı. Saniyede 90 örnek alınarak yapılan çalışmada bu gölgelerin analizleri sayesinde daha önce hiç olmadığı kadar sperm hareketlerinin şeklinin nasıl olduğu tespit edildi.
Çalışmada %90 dan fazla spermin hafif kavisli bir yol izlediği, az sayıda spermin %4-5 nerdeyse spiralle yakın bir yol üzerinde 0.5 ve 3 mikron arasında bir yarıçap ile heliksel bir hareket ettikleri belirlendi. Bu hareketlerin çoğunun sağ eğilimli heliksel bir yol olduğu da gözlemlendi. Dr. Özcan, spermlerin bu çeşit bir yol ile hareket etmelerinin fizyolojik bazı fonksiyonlara hizmet ettiği söylemek için erken olduğunu belirtiyor. Cornell Üniversitesi, Newyorkta Sperm araştırmacısı olan Dr. Susan Suarez spermin hareket desenleri konusunda son derece meraklı, Dr. Susan, bu metodun çok geniş ölçekteki fizyolojik ortamlarda, pH ve akışkan koşullarda spermin yumurta ile karşılaşmasına kadar olan yolculuğu sürecinde kullanılabileceğini umuyor.
Çip tabanlı görüntüleme yöntemlerinin gelecekte çok pahalı olan mikroskop lens tabanlı görüntüleme sistemlerinin yerini alabileceğini ve üreme ile ilgili çalışmalarda çığır açabileceği düşünülmekte. Dr. Özcan, bu yeniliğin sadece saydam malzemelerin görüntülemesinde değil aynı zamanda bakteri ve diğer akışkan ortam mikroorganizmalarının gözlemlemesi içinde kullanılabileceğini belirtiyor.
Kaynak: http://www.nature.com/news/light-sensing-chip-captures-sperm-on-the-move-1.11425
[…] Ama en son çok iyi sonuçlar bulduğumuz alan; üç boyutlu görüntüleme alanıdır. Özellikle spermlerin üç boyutlu hareketinin izlenmesi sperm biyolojisiyle ve spermin tıbbi yapısıyla ve onun etkilendiği mekanizmalar ile ilgili […]